event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De regering heeft na lang overleg een akkoord bereikt over de arbeidsdeal. Het doel? Meer mensen aan het werk krijgen en houden. Er werden heel wat beslissingen genomen, maar toch worden de maatregelen niet door iedereen even positief onthaald. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
Het meest besproken topic van deze arbeidsdeal is ongetwijfeld de vierdaagse werkweek. Dankzij deze aanpassing zal het mogelijk zijn om meer uren per dag te werken in ruil voor een extra vrije dag. Dit lijkt alvast interessant voor heel wat medewerkers. Uit een snelle rondvraag op LinkedIn door Bright Plus bij bijna 350 respondenten geniet de vierdaagse werkweek de voorkeur bij 60%.
Ook zou het mogelijk zijn om te kiezen voor een wisselend weekregime: de ene week wat meer werken, en de andere week wat minder. Dat is bijvoorbeeld vooral handig voor ouders met kinderen die in een systeem van co-ouderschap zitten. Voor 21% van de respondenten blijkt dit de meest interessante optie.
Zegt deze manier van werken jouw wel wat? Dan kan je dit schriftelijk bij jouw werkgever aanvragen. Jouw werkgever is echter niet verplicht om jouw aanvraag goed te keuren.
Let wel: er zijn steeds twee zijden van de medaille. Want deze verkorte werkweer betekent niet dat je minder moet werken. Je presteert dezelfde uren, maar in een kortere periode. Concreet gaat het om werkdagen van ongeveer 10 uur. Dit kan best pittig zijn, zeker als je de pendeltijd erbij telt. Het is dus aangeraden om goed na te denken over de voor- en nadelen vooraleer een beslissing te nemen hieromtrent.
De arbeidsdeal maakt daarnaast enkele afspraken over jouw recht om offline te zijn. Werkgevers zullen concreet niet meer mogen verwachten dat je e- mails leest of beantwoordt buiten de werkuren. Zeker bij thuiswerk, waarbij de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagt, blijkt dit een noodzakelijke denkoefening voor medewerkers en bedrijven.
En hoewel het zeker een goede zaak is dat hieromtrent regels worden opgesteld, toch is het belangrijk om vooral te kijken naar een oplossing op maat en hierover in dialoog te gaan met jouw werkgever. Goede afspraken maken goede vrienden, maar de individuele noden van medewerkers kunnen sterk verschillen. Misschien werk je graag tijdens de standaard werkuren, maar het is ook mogelijk dat je morgens of ’s avonds beduidend beter presteert. Ook jouw persoonlijke gezinssituatie kan hier een belangrijke invloed hebben.
Levenslang leren wordt alsmaar belangrijker, en dat heeft de regering ook begrepen. Extra inzetten op opleiding en ontwikkeling vormt een belangrijk onderdeel van deze arbeidsdeal. Zo heb jij vanaf dit jaar recht op ten minste 3 opleidingsdagen per jaar. In 2023 wordt dit opgetrokken naar 4 dagen per jaar en in 2024 verhoogt dit nogmaals tot 5 opleidingsdagen per jaar. Heeft jouw organisatie minstens 20 medewerkers in dienst? Dan is die ook verplicht om een opleidingsplan per medewerker op te stellen.
Word je ontslagen? Dan zal je al tijdens jouw opzegtermijn kunnen overstappen naar een nieuwe werkgever, met behoud van jouw loon. Daarvoor wordt een compensatieregeling uitgewerkt tussen de nieuwe en de oude werkgever. Heb je al heel wat anciënniteit opgebouwd? Dan kan een derde van jouw opzegtermijn, via de werkgeversbijdragen, ook worden omgezet in opleiding of outplacement.
Kijk jij uit naar een nieuwe uitdaging? Of wil jij je graag verder ontwikkelen in je job? Met onze blogs, tools en gidsen geven wij je carrièreadvies op maat. Klaar om te groeien?
Bron:
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.