event
Presenteren met vertrouwen? Deze 5 tips helpen je op weg
Dit is het dan. Je bent klaar voor jouw presentatie. Je hart klopt in je keel, je publiek kijkt je nieuwsgierig aan. Of je zit net wriemelend op je bureaustoel, gaat straks online en hebt geen idee wie er allemaal in je publiek zal zitten.
Of je nu online of offline gaat presenteren, beiden kunnen je enorm uitdagen. En daar ben je niet alleen in. Spreken voor publiek, en online presenteren, staat voor velen hoog in het lijstje van de grootste angsten. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Jij zit immers aan het roer.
Laat zien dat jij je zenuwen onder controle hebt. Met enkele handige tips om digitaal te presenteren helpen wij je alvast op weg.
Word één met jezelf
Een portie gezonde spanning is normaal wanneer je gaat presenteren, en het kan je prestaties zelfs naar en hoger niveau tillen. De adrenaline die daarbij vrijkomt, zet ons namelijk op scherp en zorgt ervoor dat we net dat tikkeltje beter presteren.
Toch weten we allemaal dat teveel stress een omgekeerde werking heeft. Zo vergoot het de kans op een black-out, struikel je waarschijnlijk iets vaker over je woorden dan je lief is en moet je mogelijks meerdere keren naar adem happen terwijl je spreekt. Niet fijn en al helemaal niet handig als je het goed wil doen.
Geef stress dus geen kans om meester te worden van jou en je presentatie. Neem de tijd om rustig te worden. Zorg ervoor dat je genoeg tijd uitrekt hiervoor. Voor de ene persoon zijn 5 minuutjes voldoende om tot rust te komen, een ander persoon kan misschien een half uur nodig hebben.
Kies daarnaast voor de methode die voor jou persoonlijk het best werkt. Denk aan: ademhalingsoefeningen, een blokje wandelen, meditatie, yoga, muziek beluisteren, een bad nemen, … Zo lang je dicht bij jezelf blijft, komt alles goed.
Jouw ademhaling bepaalt het ritme
Wist je dat jouw ademhaling werkt als een soort dirigent? Hij geeft het ritme aan waarmee je in- en uitademt en dus ook het tempo waarop je spreekt, articuleert en presenteert. Als je je ademhaling niet onder controle hebt tijdens het spreken, kan je de neiging hebben om te gaan ‘lopen’. Jouw presentatie is dan (net zoals een muziekstuk) niet zo fijn om naar te luisteren en ook voor jou heel lastig om te brengen.
Wees je daarom heel bewust van je ademhaling. Zowel voor als tijdens het spreken. Als je de tijd neemt om rustig adem te halen, zal je merken dat je zelfzekerder en constanter spreekt. Weet dat je dit trouwens ten allen tijde kan aanpassen. Jij zit aan het roer.
Stel jouw publiek een vraag, neem even een slokje water of bouw bewust enkele pauzes in. Benut die om enkele keren diep en traag vanuit je buik te ademen. Daarna ga je gewoon op jouw nieuwe tempo verder.
Maak verbinding met je ogen
Of je nu online presenteert of spreekt voor een live-publiek, oogcontant is enorm belangrijk. Het is een non - verbaal signaal dat ervoor zorgt dat jij verbinding maakt én krijgt met jouw publiek.
Die verbinding is van groot belang, want natuurlijk wil jij jouw publiek inspireren en boeien. Door het maken van oogcontact zal jouw publiek zich automatisch ‘gezien’ voelen en zal je merken dat zij meer interesse tonen in wat je vertelt. Kortom, het zorgt ervoor dat je publiek zich betrokken voelt.
Onderschat dit oogcontact ook zeker niet bij online presentaties! Door de fysieke afstand met je publiek kan het moeilijker zijn om echt met hen te connecteren. Probeer daarom zo vaak mogelijk in de richting van de camera te kijken. Daarachter zit immers je publiek. Test hiervoor op voorhand je camera even uit. Wanneer kijk je er recht in? Bepaal het ideale punt en focus je daar tijdens de presentatie zoveel mogelijk op.
Of je nu presenteert via Microsoft Teams, Zoom of Skype, test je platform op voorhand grondig uit. Wordt je PowerPoint presentatie correct weergegeven, werkt de link in de e mail om het gesprek te starten, staat je geluid goed, ...? Dit zijn allemaal zaken die je op voorhand kan goed zetten zodat je tijdens het presenteren dit niet moet aanpassen.
Ga voor echt, niet voor perfect
We denken vaak dat de beste sprekers diegenen zijn die de meest perfecte presentaties brengen. Uiteraard is het fijn als je presentatie vlot verloopt, maar nog belangrijker is de mate waarin jij je publiek weet te raken. Dat mensen zich in jou en in je boodschap herkennen, dat ze zich aangesproken en geïnspireerd voelen.
Hoe doe je dat? Door menselijk te zijn, door de moed te hebben om niet perfect te zijn, door jouw kwetsbaarheid te durven tonen. Niemand is perfect, dus hoef jij dat ook niet te zijn. Durf aan het begin van de presentatie bv. te zeggen dat je nerveus bent (zonder je daarvoor te excuseren!), durf ook voorbeelden aan te brengen uit je eigen leven en te verwoorden hoe je je daarbij voelt. Zorg er wel voor dat die kort en krachtig is. Blijf hier niet eindeloos bij hangen. Dit is immers niet het hoofddoel van de presentatie. Het feit dat je jezelf durfde te zijn, zal jouw publiek meer bijblijven dan de mate waarin het allemaal perfect verliep.
Voorbereiding boven alles
Als je sommige keynotes ziet spreken, dan zou je haast denken dat ze dit vanzelf doen, dat het hen geen moeite kost. Niets is minder waar. Zij zijn alleen heel goed voorbereid.
Die voorbereiding zorgt ervoor dat je als spreker heel duidelijk weet wat je wanneer zal vertellen en hierdoor oog je tijdens de presentatie een pak rustiger. Je hoeft immers niet constant je woorden te zoeken en bent beter bestand tegen onverwachte wendingen.
Bepaal daarom goed op voorhand de structuur van je presentatie. Wat is je doel? Wat zal je vertellen en in welke volgorde? Onderscheid hoofd- en bijzaken en verdeel de inhoud over enkele duidelijke blokken. Zorg er daarna voor dat je de structuur goed kent en oefen de belangrijkste punten onder elk blok luidop in.
Krijg jij de stress echt niet onder controle? Lees dan zeker onze 5 tips om beter met stress om te gaan. Wil je graag meer vertrouwen krijgen in jezelf als spreker? Kijk dan zeker eens naar onze trainingen. Zo blijf je op de hoogte van onze gratis webinars!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Hard skills
Zo zet jij ChatGPT in om efficiënter aan de slag te gaan op het werk
4 min. leestijd
Opleiding & skills
Zo beheers je je mailbox
3 min. leestijd
Opleiding & skills
5 redenen waarom webinars blijvers zijn
1 min. leestijd
Opleiding & skills
Levenslang leren? Dit is jouw rol als werknemer
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Verbindend communiceren: assertiever communiceren kan je leren
event