event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De digitalisering, de coronacrisis, de hoge brandstofprijzen en de aandacht voor duurzaamheid en ecologie zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven hun sollicitatieprocedures (deels) online voeren. Dat heeft heel wat voordelen. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten. Met dit advies verloopt je online sollicitatie nog vlotter.
Online een goede indruk maken doe je niet alleen door jezelf te promoten tijdens een vlotte videocall. Door op voorhand reeds aan je online personal brand te sleutelen, kan je werkgever-in-spe al heel wat over jou te weten komen. Een personal brand is namelijk gebaseerd op zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfpositionering. Door hier aandacht aan te besteden, krijg je in de eerste plaats zelf een beter zicht op het type professional dat je wilt zijn en op je carrièreplannen. Het maakt het daarnaast ook mogelijk om die visie en plannen te delen met potentiële werkgevers.
Neem met dat bewustzijn in je achterhoofd je sociale media onder de loep en zorg dat je profielen (zowel privé als professioneel) aansluiten bij het beeld dat jij van jezelf wil schetsen als professional. Ga vervolgens actief op zoek naar connecties met gelijkgestemden, om zo een sterk netwerk uit te bouwen.
Net als bij een face-to-face gesprek is een goede voorbereiding de eerste belangrijke stap. Doe in de eerste plaats research naar de functie en organisatie. Hou je daarnaast ook achter je computerscherm aan een gepaste dresscode en zorg voor een verzorgd uiterlijk. Kies voor een neutrale achtergrond en zorg ervoor dat je tijdens het gesprek niet gestoord kan worden. Breng eventuele huisgenoten op de hoogte, zet je in een afgesloten ruimte met zo min mogelijk geluidsoverlast en stuur eventuele huisdieren even naar hun mand. Met een koptelefoon met microfoon bereik je tot slot de beste geluidskwaliteit.
Stiptheid is hier net zo belangrijk als bij een offline gesprek. Log tijdig in en test op voorhand de online tool al even uit. Oefen desnoods een paar keer met je partner of een vriend(in). Zo ben je zeker dat alles vlot werkt, dat je de functies van de tool beheerst en dat je een professionele indruk kan maken.
Is je gesprek van start gegaan? Vergeet dan niet dat oogcontact ook tijdens een online gesprek belangrijk is. Verleg je focus regelmatig van het computerscherm naar de camera, om zo een goed evenwicht te vinden tussen oogcontact en het lezen van de expressie en lichaamstaal van je online gesprekspartner.
Is jullie gesprek afgerond? Ga dan net als bij een klassiek sollicitatiegesprek na of alles duidelijk is. Wordt er nog wat van je verwacht? Hoe zal het proces verder verlopen? Wanneer mag je feedback verwachten?
In veel organisaties hoort er bij een sollicitatiegesprek ook een assessment. Ook bij een online sollicitatie hoort vaak zo’n test. Je kan hier op voorhand al voor oefenen, want je vindt op heel wat websites voorbeelden. Ga op voorhand na welke testen je zal moeten afleggen en vraag gerust aan de recruiter hoe jij je hier het best op kan voorbereiden. Voorzie op het moment van een assessment voldoende tijd in je agenda en zorg dat je in alle rust aan de slag kan gaan.
Lees ook: Zo overleef jij elke selectietest
Omdat je niet in het bedrijf zelf op gesprek gaat, kan je de sfeer op kantoor niet opsnuiven. Je zal dus op een andere manier moeten achterhalen welke bedrijfscultuur er heerst bij je werkgever-in-spe. Dat is belangrijk, omdat je werkgeluk nauw samenhangt met hoezeer jij je thuis voelt op de werkvloer.
Dat kan je in de eerste plaats doen door de website en sociale media van de organisatie te bekijken. Durf daarnaast ook aan de recruiter naar de visie en cultuur van het bedrijf vragen en pols of het mogelijk is om ook een gesprek te hebben met je toekomstige collega’s, al is het maar digitaal.
Heb je een goed gevoel bij je sollicitatie? Probeer dan toch een live vervolggesprek in te plannen, zodat je toch een keer ter plaatse langs kan gaan om de sfeer zelf op te snuiven en connectie te maken met de medewerkers op de werkvloer. Er zijn heel wat voordelen aan de online mogelijkheden van vandaag, maar uiteindelijk moet de fit er natuurlijk ook offline zijn.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem een kijkje tussen onze openstaande jobs.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.