event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Motivatie. Het is de motor achter alles wat we doen. Daarom haalt je werkgever alles uit de kast om ervoor te zorgen dat jij met volle goesting aan het werk blijft, thuis of op kantoor. Maar je kan ook heel wat zelf doen. Want motivatie moet vooral van jezelf komen. Met deze tips til jij je zelfmotivatie eigenhandig naar een hoger niveau.
Zelfmotivatie is het vermogen om vanuit jezelf initiatief en actie te ondernemen om doelen na te streven én te bereiken. Het is je innerlijke drijfveer, je behoefte om taken aan te pakken en af te werken. Het zorgt ervoor dat je doorzet - ook als het wat moeilijker wordt – en dat je dit doet omdat je het zelf wil, niet omdat het moet van iemand anders.
Die motivatie om te werken aanwakkeren helpt je om op lange termijn tevreden te blijven en werkdipjes te voorkomen. Het maakt je ook veerkrachtiger, verbetert je focus en je vermogen om je doelen te behalen en is de sleutel tot succes op lange termijn. Het zorgt ervoor dat je voldoening ervaart en dat je jezelf kan overstijgen. Het maakt je in één woord gelukkiger.
Motivatie is het ‘waarom’ van wat je doet, de reden die jou drijft om doelen te bereiken. Die motivatie kan extrinsiek of intrinsiek zijn. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf, zoals loon of extralegale voordelen. Intrinsieke motivatie zit daarentegen aan de binnenkant: het zijn je persoonlijke en innerlijke drijfveren. Die zorgen ervoor dat je op lange termijn voldoening blijft halen uit je job.
Het is dus belangrijk om voor jezelf een antwoord te zoeken op het ‘waarom’ van je werk. Waarom doe je wat je doet? Welke betekenis heeft je werk voor jou? Waarom vind jij je werk belangrijk? Zo is je werk niet zomaar iets dat moet, maar iets dat zin geeft aan je leven.
Door zelf met ideeën, oplossingen of acties op de proppen te komen, heb je meer inspraak en voel jij je meer betrokken. Bij je werk, maar ook bij het succes dat jij, je team en de hele organisatie boeken. Dat maakt de voldoening des te groter wanneer je gezamenlijke resultaten behaalt.
Doelen vooropstellen bevordert dus niet alleen je timemanagement- en zelfmanagementskills, maar ook je zelfmotivatie. Door doelen haalbaar te houden en deze vervolgens ook te bereiken, zorg je ervoor dat je regelmatig zo’n boost van voldoening ervaart. Daarom is het een goed idee om grote uitdagingen op te splitsen in kleinere targets. Zo blijf je gemotiveerd om de eindstreep te bereiken.
Heb je duidelijke doelen voor ogen? Stel dan een concreet actieplan op: hoe ga jij je doelen bereiken? Kan je een vinkje zetten achter een behaalde doelstelling? Vier dit dan met je eigen beloningssysteem, hoe groot of klein je succes ook is.
DIP denken staat voor Denken In Problemen en staat haaks op DIM denken oftewel Denken In Mogelijkheden. Bots je op uitdagingen in je job? Bekijk die dan niet uitsluitend als een probleem, maar benader het liever oplossingsgericht en ga meteen op zoek naar een oplossing of alternatief.
Zo’n possitieve houding leert je dat elke uitdaging ook opportuniteiten meebrengt. Het ontwikkelt je creatieve denkvermogen en maakt je veerkrachtiger en flexibeler, binnen en buiten je job.
Niet alleen uit problemen kan je lessen trekken. Ook van je fouten kan je leren. Ging er iets mis? Laat de moed dan niet meteen zakken, maar herinner jezelf eraan dat je ook maar een mens bent en dat je uit je fouten kan leren. Met die instelling kom je uiteindelijk sterker uit de situatie en raak je alleen maar meer gemotiveerd om het een volgende keer beter te doen.
Men zegt weleens: ‘when you’re hunting for elephants, don’t get distracted by rabbits’. Focus op de werkvloer is essentieel voor je zelfmotivatie. Hoe meer tijd en concentratie je aan een taak kan besteden, hoe beter immers de resultaten zullen zijn. Dat succes zal je veel voldoening geven, wat automatisch bijdraagt aan je gevoel van motivatie.
Daarnaast brengt focus ook rust. In het moderne bedrijfsleven zijn we bijna voortdurend geconnecteerd. Je mailbox en smartphone staan zelden stil en dat brengt heel wat druk met zich mee. Door bewust te kiezen om te werken zonder stoorzenders overbelast je je hersenen veel minder, waardoor je minder snel uitgeblust raakt.
Nee. Het is een klein woord, en toch hebben heel wat mensen moeite om het uit te spreken. Maar door af en toe nee te zeggen tegen een ander, zeg je vaker ja tegen jezelf. Bewaak je eigen grenzen en gun jezelf op tijd en stond voldoende rust. Goed zorg dragen voor jezelf en jezelf wat vaker op de eerste plaats zetten zorgt ervoor dat je veerkrachtig en gemotiveerd blijft.
Ook zoveel moeite om ‘nee’ te zeggen op het werk? Met deze tips geef jij met respect je eigen grenzen aan.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.