event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Ben jij jouw sollicitatiegesprek aan het voorbereiden? Lees dan zeker deze zeven fouten die je nooit mag maken tijdens een sollicitatiegesprek.
Natuurlijk ben je zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, daarom zorg je best voor een goede voorbereiding. Bedenk al wat antwoorden op enkele veelgestelde vragen, en zoek informatie op over het bedrijf.
Maar weet dat niet alleen wat je vertelt belangrijk is. Werkgevers kijken ook altijd naar jouw non-verbale signalen en uitstraling. We geven je graag enkele tips zodat je deze blunders kan vermijden tijdens een sollicitatiegesprek.
Draag geen te diep decolleté of een jeans met T-shirt tijdens het sollicitatiegesprek. Gebruik geen te zware parfums, en overdrijf niet met je make-up. Kleed je liever te formeel dan te casual. Zorg tot slot ervoor dat je fris ruikt en er verzorgd uit ziet.
Je kan je hier het best op voorbereiden door de website en sociale media van je potentieel toekomstige werkgever te bekijken. Hier kan je vaak uit afleiden wat de bedrijfscultuur is, en bijgevolg ook wat je best aandoet op jouw sollicitatiegesprek.
Achteroverleunen op je stoel, je armen kruisen, friemelen of te veel handgebaren … Het is non - verbale communicatie die onzekerheid of nonchalance verraadt.
Best oefen je jouw houding en lichaamstaal voor de spiegel, of film jezelf. Sta ontspannen rechtop, met de armen rustig naast het lichaam. Zit rechtop met de voeten naast elkaar op de grond en leun lichtjes naar voor om je interesse te tonen.
Dé gouden regel om je lichaamshouding te bepalen? Spiegel die van je gesprekspartner – zonder erin te overdrijven.
Antwoord je plichtsmatig of alleen met ja en neen? Dan kom je onvoldoende enthousiast over. En waarom zou je potentiële werkgever dan voor jou kiezen?
Toon dus dat je de job écht graag wilt: stel zelf een aantal vragen, geef gedreven antwoorden en wees proactief. Zo laat je een goede indruk na en mag je hopelijk op tweede gesprek gaan.
Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever of collega’s. Dat komt namelijk niet professioneel over. Het kan daarnaast de indruk wekken dat je net hetzelfde zou doen over het bedrijf waar je nu solliciteert.
Moet je toch een negatieve ervaring toelichten? Blijf dan objectief, beperk je tot de feiten en geef mee wat je eruit geleerd hebt. Stuur het gesprek naar wat je wel verlangt in een job en belicht waarin je goed bent. Hier kan je je best op voorbereiden want dit kan een mogelijke vraag zijn die de recruiter stelt.
Bereid het gesprek goed voor. Stelt de recruiter een vraag, denk er even over na, en antwoord vervolgens helder en to-the-point. Verlies je niet in een woordenstroom of draai niet rond de pot. Ga ook niet eindeloos door op bepaalde zaken. Je hobby s vermelden is zeker de moeite waard, aangezien het jouw kwaliteiten kan weergeven. Doe dit wel enkel indien deze relevant kunnen zijn voor de job.
Maar geef ook geen te korte antwoorden. Je werknemer verwacht een kandidaat die actief meedenkt, intelligent en creatief is. Durf zelf ook proactief vragen te stellen.
Werkgevers nemen niet snel een kandidaat aan die geen of weinig oogcontact maakt. Kijk je gesprekspartner dus aan - liefst 60 procent van de gesprekstijd. Zo laat je zien dat je gefocust en geïnteresseerd bent.
En last but not least: kom op tijd en liefst iets te vroeg. Reken een half uur bij je reistijd om drukte of tegenslag onderweg op te vangen. Toch vertraging? Meld dat zo snel mogelijk.
Kijk nooit op je horloge of gsm tijdens jouw jobinterview. Zorg ervoor dat je rustig de tijd kunt nemen: plan je agenda zo dat het gesprek mag uitlopen.
Zorg er tot slot zeker voor dat je de naam van je contactpersoon kent én goed uitspreekt.
Wil je ook graag nog meer sollicitatietips? Download dan onze gratis sollicitatiegids. We wensen je alvast veel succes!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Outsourcing solutions
Morgane vond via Bright Plus haar droomjob in Vlaanderen
2 min. leestijd
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.