event
Meet & Greet Roeselare 4 december
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Lastige sollicitatievragen tijdens het interview? Geen probleem! Met deze positieve antwoorden profileer jij je vlot als topkandidaat!
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je ook wel lastige vragen voorgeschoteld. Laat je er niet door van de wijs brengen. Ze zijn dé manier om je te profileren als topkandidaat en -medewerker. Sla dus niet in paniek, maar buig elke negatieve vraag om naar een positief antwoord. Wedden dat je een positieve eerste indruk nalaat en de volgende ronde haalt?
Wij geven je alvast 9 lastige sollicitatievragen die je kan krijgen tijdens het gesprek. En vooral hoe je deze het best kan beantwoorden.
Leg uit wat je in je vorige functie miste en wat je wil bereiken door van functie en werkgever te veranderen. Formuleer dit zo positief mogelijk en vermijd absoluut om je negatief uit te laten over je vorige werkgever.
Veranderde je van studierichting om je beter op je huidige baan voor te bereiden? Of kon je je wat minder focussen op je studies omdat je deze moest combineren met een studentenjob of een actieve rol in de studentenvereniging? Belicht dan je eerste werkervaring of wat je als teamlid leerde, en toon hoe je dat nu in je job toepast met concrete voorbeelden.
Jobhoppen is niet altijd negatief. Je zocht je weg of koos bewust voor tijdelijk werk om ervaring te kunnen opdoen. Benadruk wat het voordeel is voor je toekomstige werkgever: je hebt ervaring in uiteenlopende functies en verschillende bedrijven, je past je vlot aan en je bent onmiddellijk inzetbaar.
Antwoord altijd eerlijk en vertel meteen wat je van het ontslag leerde. Misschien bleek een bepaald deel van de functie-inhoud je niet te liggen. Zeg in dat geval meteen welke vaardigheden wél je sterkste punt zijn. Of hoe jij de kennislacune van toen door opleidingen invulde.
Het is normaal dat jij gesprekken hebt met meerdere werkgevers. Vermeld wel alleen de vacatures die in de lijn liggen van de huidige sollicitatie.
Met salarisonderhandelingen wacht je best tot een latere ronde. Wordt er toch naar jouw loonsverwachting gevraagd? Antwoord dan met een realistisch loon, dat conform is met je leeftijd, ervaring, de sector en de regio.
En goed nieuws, want die gegevens verzamelde Bright Plus voor je in een handige salaristool. Hiermee kan jij jouw salaris berekenen. Durf ook zeker de vraag te stellen aan de recruiter: "Wat is volgens jou een correct salaris?"
Laat je nooit negatief uit over je vroegere collega’s, maar laat zien dat je assertief en diplomatisch bent en respect hebt voor de mening van anderen.
Geef een werkgerelateerd voorbeeld en licht dit uitgebreid toe.
Wat was jouw taak? Hoe heb je dit aangepakt? En wat heb je eruit geleerd? Laat blijken dat je onder tijdsdruk blijft presteren en je jouw prioriteiten weet te stellen.
Vergelijk jezelf nooit met anderen (ik ben goedkoper, ik heb meer ervaring). Grijp deze kans met beide handen om bepaalde vaardigheden nog eens extra te benadrukken. En geef aan waarom jij bij de functie en binnen het bedrijf past.
Dankzij deze goede voorbereiding ga je ongetwijfeld met een gerust gevoel jouw eerste sollicitatiegesprek tegemoet.
Wil je je graag nog beter voorbereiden tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe job? Download dan zeker onze gratis sollicitatiegids! Daar kom je alles te weten over hoe je een goed eerste gesprek voert, hoe je een tweede gesprek in de hand kan werken en welke vragen je op het einde van het gesprek kan stellen.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Kortrijk
event
event
Kortrijk
event
Kortrijk
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.