stap 1
Telefonische screening
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Het gaat niet goed met de professionele taalvaardigheid in België. Uit een analyse van 37.381 gestandaardiseerde taaltesten die HR-dienstverlener Bright Plus afnam tussen 2015 en 2024 bij meertalige kandidaten blijkt dat de talenkennis van de Belgische bedienden rond een niveau van B1 blijft hangen voor Nederlands, Frans en Engels als tweede taal.
Van het onderwijs tot de politiek: de laatste maanden laaiden de discussies over de verminderde talenkennis in België hoog op. Die neerwaartse trend zet zich ook voort op de Belgische werkvloer. Bright Plus specialiseert zich in de bemiddeling van meertalige bedienden. Bij die meertalige kandidaten worden in het kader van het selectieproces gestandaardiseerde taalvaardigheidstesten afgenomen. Daaruit blijkt dat:
Toch blijft talenkennis belangrijk op de Belgische werkvloeren. Uit een bevraging van IVOX in opdracht van de HR-partner blijkt dat meer dan 80% van de Belgische bedienden het belangrijk vindt om vlot te communiceren in meerdere talen.
Dat is deels te verklaren door het feit dat er op de Belgische werkvloeren nog steeds meerdere talen worden gebruikt: 81% van de Belgische bedienden geeft aan dat ze meermaals andere talen dan hun eerste taal moeten gebruiken in hun job. Dat doen ze gemiddeld 30% van hun totale werktijd of 11 uur in een voltijdse 38-urenweek.
Toch geeft 11% aan dat het anderstalige collega’s onvoldoende begrijpt. Voor 15% onder hen is dat een reden om het contact met een anderstalige collega te beperken en 5% mijdt die collega(’s) zelfs. Dat is nefast voor de productiviteit, de samenwerking en de teamsfeer in een organisatie.
Cebir
37.381 gestandaardiseerde taaltesten afgenomen op taalvaardigheid bij meertalige kandidaten waarbij de taalvaardigheid eerst reeds mondeling werd getest tussen 2014 en 2024 door Cebir, expert in psychometrische testen. De resultaten worden beoordeeld aan de hand van het Europees referentiekader die scores geeft van A1 tot C2.
De kandidaten die de testen afnamen hebben volgende demografische gegevens: 81,3% vrouw, 17,8% man. 73,3% zijn Nederlandstalig, 19,8% Franstalig, 1,1% Engelstalig, 5,8% anderstalig. Op gebied van opleidingsniveau bezit 18,1% van de kandidaten een masterdiploma, 53,4% een bachelorsdiploma, 22,7% HMO, 1,5% LMO en 1,5% BAS. De leeftijdscategorieën zijn als volgt: 23,8% 18-25 jaar, 30,4% 26-35 jaar, 18,6% 36-45 jaar, 18,6% 46-65 jaar. 97,6% heeft de Belgische nationaliteit.
IVOX
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Bright Plus tussen 28 januari 2025 en 10 februari 2025 bij 1000 werkende Belgen met een kantoorjob representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 werkende Belgen met een kantoorjob bedraagt 3,02%.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.