event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De zomer staat voor de deur: tijd om te dromen van een welverdiende vakantie. En waarschijnlijk wordt je vakantiegeld uitbetaald binnenkort. Tijd om het vakantiegeld dus onder de loep te nemen. Wanneer heb je er recht op? En wat als je van job verandert?
Als bediende ontvang je jaarlijks enkel en dubbel vakantiegeld van je werkgever.
Om vakantiegeld te ontvangen, moet je in het afgelopen jaar, het ‘vakantiedienstjaar’, in loondienst zijn geweest. Het aantal werkdagen dat je in dat jaar presteerde, dient als basis om het aantal vakantiedagen en het exacte bedrag te berekenen.
Meestal keren werkgevers het in mei of juni uit.
Je werkgever maakt een berekening op basis van je brutoloon en het aantal gewerkte maanden.
Ben je benieuwd hoeveel dit netto voor jou zal betekenen? Via onze tool maak je makkelijk een berekening van het vakantiegeld.
Het aantal betaalde verlofdagen hangt af van hoeveel je als bediende in het afgelopen jaar werkte. De berekening is gebaseerd op een zesdagenstelsel: wie 6 dagen per week werkt, krijgt 2 verlofdagen per maand, dus 24 dagen per jaar.
Wie 5 dagen werkt, krijgt 5/6 van 24, dus 20 dagen. Wie 4 dagen werkt, krijgt 4/6 van 24, dus 16 verlofdagen. In beide gevallen zijn dat 4 volle vakantieweken.
Voor de volledigheid: ziektedagen, wettelijke feestdagen en afwezigheid als gevolg van educatief verlof worden nooit als jaarlijkse vakantiedagen beschouwd.
Loopt je contract bij een werkgever ten einde? Dan krijg je bij je vertrek een attest met het aantal vrije dagen dat je in dat jaar opnam. Zo weet je nieuwe werkgever hoeveel opgenomen vakantiedagen je al nam en hoeveel je er nog mag krijgen.
Ook ontvang je vakantiegeld voor het voorbije jaar. Let op! Zet dat vakantiegeld opzij. Je hebt wel nog recht op je verlofsaldo, maar je nieuwe werkgever betaalt je er geen loon voor uit. Dat kreeg je immers al van je vorige werkgever.
Studeer je net af en ben je jonger dan 25 jaar? Dan is ‘jeugdvakantie’ misschien iets voor jou. Hiervoor ontvang je - ten laste van de werkloosheidsverzekering - een uitkering die 65 % bedraagt van je gemiddelde dagloon.
Je moet na het einde van je studies wel minstens één maand of 13 werkdagen als loontrekkende gewerkt hebben. En je mag de jeugdvakantiedagen pas opnemen als je gewone vakantiedagen uitgeput zijn.
Wie ouder is dan 50 jaar, als werknemer in de privésector werkt en geen recht heeft op 20 verlofdagen, mag een bijkomende ‘seniorvakantie’ aanvragen bij het RVA.
Puur informatief: arbeiders krijgen meer informatie over hun vakantiegeld via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Vakantiegeld
Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?
1 min. leestijd
Vakantiegeld
5 feiten en fabels over jouw vakantiegeld
2 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Tips voor het stellen van heldere doelen in het nieuwe jaar
3 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.