Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Impact van generatieclichés: 1 op de 5 Belgische bedienden ervaart leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer

Generatieclichés blijven hardnekkig aanwezig op de Belgische werkvloer. In het ergste geval kunnen die zelfs zorgen voor leeftijdsdiscriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Bright Plus. In totaal zou maar liefst één op de vijf Belgische bedienden dat al hebben ervaren.

1 min. leestijd

Bright Plus ijvert daarom voor een meer leeftijdsinclusief HR-beleid zodat werknemers van alle generaties zich thuisvoelen binnen een bedrijf. Dat is niet enkel goed voor de werknemers zelf, maar ook voor de productiviteit en innovatiekracht van bedrijven. “Leeftijdsdiversiteit binnen teams moet net gezien worden als een sterkte,” zegt Linda Cappelle, Algemeen Directeur van Bright Plus.

Leeftijdsdiscriminatie komt helaas nog te vaak voor

Na de Babyboomers, Gen X en Millennials, is nu ook Gen Z al enkele jaren op de werkvloer te vinden. In steeds meer bedrijven en organisaties werken verschillende generaties samen – elk met hun eigen unieke vaardigheden en verwachtingen. Vier op de vijf Belgische bedienden omschrijft het bedrijf of organisatie waar ze werken als divers in leeftijd. Dat is goed nieuws voor de uitwisseling van kennis, expertise en skills maar brengt ook valkuilen met zich mee. Het kan namelijk leiden tot spanningen en clichés.  

Die generatieclichés kunnen in het ergste geval zorgen voor leeftijdsdiscriminatie. Die is helaas nog altijd aanwezig op de Belgische werkvloer, volgens werknemers. Eén op de vijf geeft aan zich al eens gediscrimineerd te hebben gevoeld op het werk omwille van hun leeftijd. Voor een kwart van hen was dat gevoel zelfs zo sterk aanwezig dat ze overwogen om van werkgever te veranderen. De voornaamste reden was het gebrek aan connectie met het team en de generatieverschillen die ze ervaren.

Eén op de vijf Belgische bedienden heeft het gevoel dat ze anders worden behandeld dan oudere of jongere collega’s. Eén op de vijf denkt bijvoorbeeld een promotie te hebben gemist omwille van hun leeftijd en één op de vier denkt geen opslag te hebben gekregen omwille van diezelfde reden.

Het gaat niet over generaties, maar over levensfase

Het is dus wel duidelijk: er zijn heel wat generatieclichés die mee de leeftijdsdiscriminatie in de hand werken. Dat is niet in het minst het geval voor Gen Z. Toch zijn die niet allemaal correct, blijkt uit onderzoek van Bright Plus naar de mythes die leven op de werkvloer.

De overgrote meerderheid van de oudere generaties vindt bijvoorbeeld dat Gen Z erg veel belang hecht aan de werk-privé balans en flexibiliteit in vergelijking met hun oudere collega’s. Uit de zelfbeoordeling blijkt echter dat alle werknemers, jong én oud, flexibiliteit een even grote must vinden in hun job. Een ander cliché stelt dat Gen Z meer belang hecht aan frequente en directe feedback. In de realiteit zit dat anders: uit het onderzoek van Bright Plus blijkt dat er weinig verschillen zijn tussen generaties. De behoefte aan regelmatige en directe feedback vloeit eerder voort uit de huidige tijdgeest en het feit dat Gen Z, als nieuwe werkkrachten, logischerwijs ook meer feedback nodig hebben dan oudere generaties met meer ervaring.

Het is met andere woorden de eigenheid van een starter, niet die van een generatie. Het zit in ons DNA om makkelijk in hokjes te denken. Hoe groter de leeftijdskloof tussen medewerkers, hoe groter het risico op wij-zij-denken, wat kan leiden tot stereotyperingen en discriminatie

Het is belangrijk te onthouden dat leeftijd iets vloeiends is – een kernmerk dat evolueert met de tijd. De Gen Z’s van vandaag zijn namelijk de Boomers van morgen. De clichés die voorheen circuleerden over Millennials, worden nu op Gen Z geprojecteerd. Elke generatie werd doorheen de tijd verweten dat die niet wil werken, (te) hoge verwachtingen heeft of te hard focust op geld.

“Uit de zelfbeoordeling in ons onderzoek blijkt dat generatiedenken achterhaald is. Niet je geboortejaar bepaalt je mening of keuzes, wel vooral je levenssituatie - ongeacht je leeftijd. Waarom zou iemand vandaag de dag – starter of ervaren collega – geen groei of een goede werk-privé balans wensen?

Samen werken voor een leeftijdsinclusieve werkomgeving

Hoe kunnen we dan ervoor zorgen dat we het beste halen uit de leeftijdsdiversiteit op de werkvloer en ons niet laten leiden door wij-zij-denken? Daarvoor is het belangrijk een leeftijdsbewust HR-beleid te bouwen en uit te voeren, benadrukt Bright Plus. Want diverse teams met een brede waaier van werk- en levenservaring, expertise, waarden en soft skills kan een enorme boost geven aan de creativiteit, innovatiekracht en flexibiliteit van bedrijven.

Iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen door open te staan voor elkaars feedback, transparant te communiceren en te leren van elkaars expertise. Ook HR speelt hierin een belangrijke rol door zoveel mogelijk rekening te houden met ieders wensen en noden.

Meer inzichten over hoe generatieclichés leven op de werkvloer en hoe leidinggevenden een leeftijdsbewust HR-beleid succesvol kunnen invoeren, zijn te vinden in Bright Plus’ nieuwe e-book: Was het nu X, Y of Z? Experten en HR-professionals over generatieclichés op het werk.

Over het onderzoek

Online onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Bright Plus tussen 22 en 26 juli 2024 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

Online onderzoek naar clichés uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Bright Plus tussen 30 november 2023 en 7 januari 2024 bij 2034 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij een steekproef van 2034 respondenten bedraagt 2,06%.