Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Waarom starten op interimbasis geen breekpunt hoeft te zijn

Je herkent het misschien wel: je komt je droomvacature tegen, bent enthousiast en dan zie je de vermelding “interim optie vast”. BAM! De twijfel slaat keihard toe. Maar je bent niet alleen! Toch hoef je jouw droomjob hiervoor niet te laten passeren. Laten we wat misverstanden en onduidelijkheden uit de weg helpen!

Charlotte Keulen

2 min. leestijd

Vast of niet vast

“Interim optie vast” is geen vals voorwendsel om meer instroom te krijgen op een vacature. Het is wel degelijk de bedoeling om een samenwerking op lange termijn aan te gaan. Waarom dan de ‘optie’? De bedoeling is om na een bepaalde periode – meestal na 6 maanden - over te gaan naar een vast contract. Deze periode is de uitgelezen kans om te kijken er een match is tussen beide partijen.

Is dit dan een proefperiode?

Sinds de afschaffing van de proefperiode wordt er wel vaker via een interimcontract opgestart. Hierbij werk je op basis van week- of maandcontracten via een derde partij, het interimkantoor. Het interimkantoor is dus jouw officiële werkgever. In deze periode kan de werkgever nagaan of je goed presteert. Maar ook jij hebt wat meer flexibiliteit:  ook jij kan, indien deze functie niets voor jou blijkt, snel vrij zijn voor een nieuwe uitdaging.

Weetje: ook bij een vast contract is de opzegperiode in het begin slechts 1 week. Een interimcontract heeft op dit vlak dus aanvankelijk geen verschil met een vast contract.

Contract with benefits

Een interimcontract betekent niet dat je minder loon of voordelen krijgt. Tijdens jouw interimperiode heb je recht op dezelfde extralegale voordelen als de vaste werknemers in het bedrijf. Krijgen de vaste medewerkers maaltijdcheques? Dan krijg jij die ook.  
Heb je minimum 65 dagen bij een werkgever gewerkt?  Dan heb je ook recht op een eindejaarspremie. Deze wordt dan uitbetaald door het fonds voor uitzendkrachten in plaats van door jouw werkgever.

Vakantiegeld

Als je werkt volgens een interimcontract, heb je ook recht op vakantiegeld, maar dit loopt wel anders dan bij een vast contract. Bij een interimcontract wordt het vakantiegeld wekelijks of maandelijks mee uitbetaald. Dit wordt duidelijk vermeld op je loonbrief. Hierdoor krijg je tijdens jouw vakantie geen uitbetaling en kan het lijken alsof je onbetaald verlof neemt. Maar in feite heb je jouw vakantiegeld geleidelijk aan al gekregen gedurende de gewerkte weken. Op het einde van de rit loopt dit dus gelijk met een vast contract.

En nog goed nieuw: ook feestdagen worden gewoon uitbetaald tijdens het interimcontract. Hello Christmasshopping!

Pensioensparen is geen zorg voor later

Over pensioensparen bestaan veel misverstanden.  Maar tijdens jouw periode als interimmer bouw je evenzeer pensioen op. Dit heeft dus geen negatief effect op jouw spaarpotje voor later. Ook de opbouw van jouw pensioen verschilt niet. Jouw uitzendkantoor betaalt hiervoor de nodige bijdragen, zoals in andere gevallen het bedrijf waarin je werkt dit zou doen.

Geen streep door je rekening bij ziekte

Ziek tijdens jouw interimperiode? Dan val je terug op jouw mutualiteit. Het bedrag is weliswaar kleiner dan een gewerkte dag, maar je krijgt toch een compensatie op jouw bankrekening. Het bedrag dat je krijgt van de mutualiteit is ongeveer 60% van je normale brutoloon.  Het verschil hierin is dat je als vaste werknemer de eerste 30 dagen van jouw ziekte 100% gewaarborgd loon ontvangt van jouw werkgever.

Een vacatureomschrijving met “optie vast” hoeft je dus niet af te schrikken. En extra pluspunt? Als je net van de schoolbanken komt, is een interimfunctie in veel gevallen dé perfecte opstap naar een vast contract. Is je interesse gewekt? Neem dan zeker contact met ons op en wij zoeken voor jou je ideale job.

Over de auteur

Charlotte Keulen

Vroeger schreef ik gedichten en teksten voor liedjes. Ik droomde ervan de tweede Britney Spears te worden. Zowel mijn schrijftalent als mijn zangtalent zouden helaas nooit het daglicht zien. Ten eerste was ik nooit tevreden over mijn eigen creaties en ten tweede heb ik een stem die absoluut niet gemaakt is om ook maar één noot te zingen.  

Een marketingdiploma, een cursus copywriting en heel wat ervaring later, zet ik mijn wil om te schrijven anders in. Als Digital Recruiter bij Bright Plus kan ik vaak urenlang intens tokkelen op mijn toetsenbord. Mailings, vacatures die gepimpt moeten worden, social media posts, en uiteraard deze blogs. Overal kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo leg ik nu dagelijks mijn tekstueel ei. Met creaties die ik regelmatig wél de buitenwereld durf insturen.

Want ik zit met een overvol hoofd, altijd en overal. Maar als ik een tekst schrijf geraak ik volledig "in the zone". En dat is steeds eventjes genieten!

Lees meer van deze auteur